Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Και Baby και Yoga

Στην πρότερη ζωή μου είχα δοκιμάσει όλα σχεδόν τα είδη yoga που κυκλοφορούν στην αγορά, hatha, ashtanga, vinyasa, anusara, flow, acro, aerial, partner, μέχρι και prenatal! Όταν όμως η μητρότητα μου χτύπησε την πόρτα δυνατά (και είπα να ανοίξω), σκέφτηκα πάει, κάπου εδώ τελείωσε η σχέση μου με τη yoga, για τους επόμενους μήνες η πιο ζόρικη πόζα που θα κάνω θα είναι θηλασμός με ταυτόχρονο ανακάτεμα φαγητού και απάντηση τηλεφώνου. Κι όμως, υπήρχε άλλο ένα είδος yoga που ούτε είχα φανταστεί και προφανώς ούτε είχα δοκιμάσει!

Όταν λοιπόν η μπουγελόφατσα ήταν πολύ μικρό μωράκι, έψαχνα διακαώς να βρω μια "εξωσχολική" δραστηριότητα για να κάνουμε μαζί (οκ, το παραδέχομαι, έψαχνα άλλη μια δικαιολογία για να βγω από το σπίτι). Είχα αρχίσει να απογοητεύομαι, δεν έβρισκα τίποτα, ως που κάπως, έφτασαν στα αφτιά μου δύο λέξεις που ήχησαν σαν ουράνια μελωδία. Baby yoga. Μπέιμπι γιόγκα! Μπόινγκ! Μεταμορφώθηκα σε καρτούν που μόλις είχε βρει τη λύση, τα μάτια μου έγιναν ελατήρια και η καρδιά μου έκανε ντούκου-ντούκου! Βρε λες? Και βέβαια λέω! Σταμάτησα ό,τι έκανα, πάσαρα τη μικρή στον μπαμπά της κι άρχισα να ψάχνω. Διαπίστωσα πως η baby yoga απευθύνεται σε μωράκια από 40 ημερών (πώ-πώ, πόσος χρόνος χαμένος, σκέφτηκα!!) Το έψαξα λίγο ακόμα, βρήκα μια ομάδα στην περιοχή μου, και μέχρι να πεις πάνες είχαμε ήδη ξεκινήσει! Και δεν σταματήσαμε ως που σχεδόν μας έδιωξαν από την ομάδα λόγω...ηλικίας! (Όχι της δικής μου βρε κουτά)


Κι όταν λέω baby yoga, μην φανταστείτε πως το μωρό κάνει κόμπρα, κάτω σκύλο, πολεμιστές και στήριξη στο κεφάλι! Κάνει όμως πολλά άλλα, πολύ γλυκά και όμορφα.
Και αφού σας ξεκαθαρίσω πως δεν έχω πληρωθεί από καμία δασκάλα baby yoga και τα παρακάτω τα γράφω αυτοβούλως και οικειοθελώς, θα σας απαριθμήσω τα  πάααρα πολλά οφέλη που προσέφερε η baby yoga στην μπουγελόφατσα και τη μαμά της.

Πρώτα απ'όλα επαφή με το μωρό. Στην baby yoga είσαι σε συνεχή επαφή με το μικρό σου, του τεντώνεις τα ποδαράκια και τα χεράκια, του κάνεις μασαζάκι, του τραγουδάς, του κάνεις αεροπλανάκια κι ένα σωρό άλλα. Καλά, θα με ρωτήσεις, πόσο πιο στενή επαφή να αποκτήσω που κοντεύουν να μας δέσουν με αλυσίδες από τα πόδια όλη μέρα μαζί; Ναι, το φαντάζομαι, όμως στη baby yoga έχεις μια ώρα που αφιερώνεις αποκλειστικά στον εαυτό σου και το μωρό σου, χωρίς καμία παρεμβολή, χωρίς τηλέφωνα, επισκέψεις, μαγειρέματα, χωρίς κλεφτές ματιές στο facebook και το tweeter. 

Μετά, μαθαίνεις ένα σωρό τραγουδάκια, παιχνιδάκια και κόλπα που μπορείς να κάνεις και στο σπίτι ή όπου αλλού. Ακόμη και τώρα, που έχουμε σταματήσει τα μαθήματα, συνεχίζουμε  να λέμε σχεδόν κάθε μέρα "Καλημέρα στον ήλιο, καλημέρα στη γη..." κι ας με στραβοκοιτάει ο Νάσος μουρμουρίζοντας κάτι ακατάληπτα τύπου "σαν τα μούτρα σου την έκανες", "χίπισσα θα γίνει η κόρη μου" κι άλλα τέτοια τρυφερά. Εμείς το χαιρόμαστε πολύ!

Κάτι άλλο πολύυυυ σημαντικό είναι πως η baby yoga θα σε φέρει πιο κοντά με τους φίλους σου. What??? Λοιπόν, άκουσέ με προσεκτικά. Τους πρώτους μήνες της μητρότητας, θες δε θες, γίνεσαι ένας τρομερά βαρετός άνθρωπος. Μπορείς να μιλάς για ώρες αναλύοντας αιώνια διλήμματα όπως pampers ή babylino και προδέρμ ή johnson's baby. Βαρετός μέχρι θανάτου για όλους τους κανονικούς ανθρώπους με κανονική ζωή, όχι όμως για τις άλλες νέες μαμάδες. Στη baby yoga λοιπόν, μπορείς να πας και να βγάλεις το άχτι σου. Να μιλάς ακατάπαυστα για όλα αυτά για τα οποία οι κολλητές σου σε αποφεύγουν συστηματικά και να βρίσκεις ανταπόκριση και συνομιλητές! Κι αφού θα έχεις ξεσπαθώσει ωραία-ωραία, μετά θα μπορείς να ξαναρχίσεις να συζητάς με τις φίλες σου για γκόμενους (των άλλων ντε!), μαλλιά, ψώνια και φυσικά πολιτική (μη μας περάσετε και για τίποτα ξανθιές). Θα σας πω πως κάποιες από τις μαμάδες που έχω γνωρίσει στη baby yoga, θα τολμούσα πλέον να τις ονομάσω φίλες μου, συναντιόμαστε συχνά-πυκνά σε κούνιες, σπίτια και πάρκα και συνεχίζουμε να είμαστε τόσο βαρετές όσο φαντάζεσαι!

Εκτός όμως από την κοινωνικοποίηση της μαμάς, η yoga βοηθάει και στην κοινωνικοποίηση των μωρών. Τι λέει η τρελή, θα σκεφτείς. Ποια κοινωνικοποίηση και ποιων μωρών; Κι όμως, βλέπω τεράστια διαφορά στη μικρή μου σε σχέση με άλλα μωράκια που δεν έχουν συναναστραφεί συστηματικά άλλα ομοειδή πλάσματα. Είναι πολύ εξοικειωμένη με τα παιδάκια και με το που βλέπει άλλο μωράκι κάνει παλαμάκια και αρχίζει να χαιρετάει. Ενδεχομένως να χτίζει σιγά σιγά καριέρα πολιτικού κι αν - φτου-κακά -συμβεί κάτι τέτοιο, όλοι θα ξέρουμε ποιος ευθύνεται.

Τέλος, η baby yoga βοηθάει πολύ σε μια πονεμένη ιστορία, λέγε με και πλάτη σε σχήμα σίγμα τελικό, από τους ατελείωτους θηλασμούς και τον - ο θεός να τον κάνει - ύπνο με το μωρό στο κρεβάτι. Σε κάθε συνάντηση, η καλή δασκάλα, εκτός από το ξεπιάσιμο του μωρού (από τι πιάστηκε, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω, θα τη ρωτήσω όταν μεγαλώσει), φροντίζει και λίγο για το ξεπιάσιμο της μαμάς, και της ταλαίπωρης πλάτης της με σούπερ ανακουφιστικά τεντώματα.

Με τούτα και μ'εκείνα, προστέθηκε ανέλπιστα στη λίστα μου ένα ακόμα είδος yoga, το πιο γλυκό και τρυφερό από όλα όσα είχα ως τώρα δοκιμάσει!

Αν θες να μάθεις κι άλλα, ρίξε μια ματιά εδώ https://www.facebook.com/groups/yoga4baby/?fref=ts

1 σχόλιο: