Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Τυπολόγιο μαμάδων

Όταν γίνεσαι μαμά, πριν καλά καλά το καταλάβεις μπουκάρουν στη ζωή σου άλλες μαμάδες. Πολλές άλλες μαμάδες. Συγγενείς, συνάδελφοι, φίλες, γνωστές, γνωστές γνωστών, μαμάδες από την παιδική χαρά, μαμάδες από τις δραστηριότητες, από όπου μπορείς να φανταστείς. Κι όπως ακριβώς ισχύει και στον έξω κόσμο, καμία δεν είναι ίδια με τις άλλες. Η μια κουβαλάει τα χούγια της, η άλλη τα πιστεύω της, η τρίτη τις φοβίες της, κι η άλλη τις κοσμοθεωρίες της. Μετά από ένα χρόνο ακατάπαυστης συναναστροφής με το ιδιαίτερο αυτό είδος της ανθρώπινης φυλής, τις μάζεψα, τις κατηγοριοποίησα, τις έβαλα στο μεγενθυντικό φακό και σας τις παρουσιάζω. 


Η μαμά φοβάμαι
Αυτή η μαμά φοβάται τα πάντα. Κι αν πέσει το παιδί, κι αν χτυπήσει, κι αν λερωθεί, κι αν αρρωστήσει, κι αν πνιγεί; Μήπως έχει πολύ κρύο, μήπως κάνει πολύ ζέστη, μήπως ο Άρης στη Σελήνη δεν είναι καλός συνδυασμός για να βγει κανείς από το σπίτι; Είναι ενήμερη για όλες τις ιώσεις που κυκλοφορούν, κατά προτίμηση τις θανατηφόρες, ξέρει όλα τα περιστατικά παιδικών πνιγμών από μήλο και ατυχημάτων στο γύρω γύρω όλοι και τα αναφέρει με τρεμάμενη φωνή σε κάθε ευκαιρία. Θα την καταλάβεις γιατί βάζει το 10χρονο παιδί της στις βρεφικές κούνιες και το ταΐζει αλεσμένες τροφές ακόμη κι αν έχει βγάλει φρονιμίτες. Η business mama
Καταφθάνει στην παιδική χαρά μονίμως αλαφιασμένη τρέχοντας πάνω στις γόβες της, λίγο πριν εξαφανιστούν όλα τα άλλα παιδάκια γιατί είναι ώρα για νάνι. Γύρισε στη δουλειά με το που σαράντισε το μωρό της γιατί, εντάξει, πόσο να αντέξει κανείς κλεισμένος στο σπίτι με ένα βρέφος; Βλέπει το παιδί της μια ώρα πριν κοιμηθεί (αν προλάβει) και τα Σαββατοκύριακα (αν δεν έχει meeting, brainstorming, ppm ή business lunch). Γενικά αντιμετωπίζει το παιδί ως αναγκαίο κακό που έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει και χαρακτηρίζει τον χρόνο που περνάει μαζί του ως quality time.


Η μαμά τελειότης
Tα κάνει όλα τέλεια και το φωνάζει με ντουντούκα. Έχει επιλέξει τον καλύτερο παιδίατρο, το καλύτερο νηπιαγωγείο, το καλύτερο πλυντήριο πιάτων, απορρυπαντικό, σκουπάκι, τασάκι, τσιμπιδάκι. Και όπως θα προέβλεψες και τα παιδιά της αγγίζουν την τελειότητα. Δεν αρρωσταίνουν, δεν χτυπάνε, δεν λερώνονται, δεν αντιμιλάνε, δεν τρώνε γλυκά, δεν την ξυπνάνε το βράδυ, ίσως δεν λερώνουν και την πάνα τους αν δεν είναι η σωστή ώρα. Μην τολμήσεις να καυχηθείς πως η μικρή σου είπε σήμερα πα-πα-πα, η δικιά της σε αυτή την ηλικία έλεγε την προπαίδεια. Αν νιώσεις μια ακατανίκητη ανάγκη να την χαστουκίσεις μην το κάνεις, απλά κράτα την σε απόσταση.


Η drama mama
Είναι το ακριβώς αντίθετο της από πάνω. Ζει ένα τεράστιο δράμα γιατί τα παιδιά της είναι τα πιο ανυπάκουα, άτακτα, κουραστικά, γκρινιάρικα, τεμπέλικα, φασαριόζικα, αρρωστιάρικα, του κόσμου όλου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχει την πιο κουραστική δουλειά από όλους, τον λιγότερο κατανοητικό σύζυγο και το χειρότερο αφεντικό.
Είναι μόνιμα ταλαιπωρημένη, εξουθενωμένη και διαλυμένη και οι φράσεις της ξεκινάνε πάντα με το "Δεν φαντάζεσαι τι πέρασα σήμερα". Το δράμα της παρεμπιπτόντως είναι πολύ χειρότερο και μεγαλύτερο από οποιουδήποτε άλλου γιατί αν διανοηθείς να της πεις κάτι τύπου "Είμαι κομμάτια, εχθές η μικρή ξύπνησε 5 φορές", θα σου απαντήσει "Πέντε φορές; αυτό δεν είναι τίποτα. Εμένα η δική μου έμεινε άυπνη όλη νύχτα κι έσπαγε πιάτα χορεύοντας ζεϊμπέκικο".Η μάνα γη
Γέννησε στην μπανιέρα του σπιτιού της, θηλάζει μέχρι να της πει το παιδί της "μαμά έλεος!"  και αγοράζει μόνο βιολογικές τροφές γεμάτες άγνωστες λέξεις (τι στο καλό είναι το φαγόπυρο;;). Δε χρησιμοποιεί πάνες εμπορίου αλλά υφασμάτινες πλύνε κακάκια-ξαναβάλε και επιτρέπει στο παιδί της να παίζει μόνο με ξύλινα παιχνίδια, κατά προτίμηση χειροποίητα.Κυκλοφορεί με μάρσιπο ακόμη κι αν το παιδί έχει φτάσει τα 30 κιλά, κοιμάται στο πάτωμα αγκαλιά με το βλαστάρι της μέχρι να βγάλει το δημοτικό και θεωρεί τα εμβόλια προϊόν της παγκόσμιας συνωμοσίας των φαρμακοβιομηχανιών. Αν έχεις μαζί σου μπισκότα ΜΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ μη διανοηθείς να προσφέρεις στο παιδί της γιατί θα σε μηνύσει για παιδική κακοποίηση. Η μαμά κάνω τη ζωάρα μου
Πρόκειται για το κινητό αθηνόραμα σε έκδοση μαμάς. Σε ενημερώνει για όλες τις τελευταίες παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, μπαρ, εστιατόρια, happenings, που όχι, δεν διάβασε απλά στη Lifo, τα ξέρει γιατί πήγε. Είναι η μαμά που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος και κατάφερες να δεις μια παράσταση όλη τη χρονιά, κι αυτή με το κινητό στη δόνηση κολλημένο στο πόδι σου, μην τυχόν και συμβεί κάτι. Θα την ακούσεις συχνά-πυκνά να λέει "Σιγά μην κλειστώ μέσα εγώ, χάσω τη ζωή μου εγώ, αλλάξω συνήθειες εγώ, χάσω την πρεμιέρα εγώ κλπ." Συχνά το παιδί της παθαίνει σύγχυση και αποκαλεί τη baby-sitter μαμά.

Κι αν αδυνατείς να βρεις τον εαυτό σου στις κατηγορίες αυτές, μάλλον ανήκεις κι εσύ - όπως οι περισσότερες - στη ομάδα multi-culti με το μοναδικό δικό σου μίγμα μικρότερων ή μεγαλύτερων δόσεων από όλες τις παραπάνω!

1 σχόλιο: